Werkzaamheden: Ontwerp interieur raadzaal Gemeente Aalsmeer
Periode: 2016
Ontwerp in samenwerking met PD-Group

Het gemeentehuis in Aalsmeer is een monumentaal gebouw, dat echter toe is aan een renovatie. Er werd besloten dat als eerste fase hiervan de Raadzaal geheel moest worden aangepast, zowel qua ontwerp maar ook wat betreft klimaat/ akoestiek/ audiovisuele installatie etc.

Het nieuwe indelingsplan moest zo zijn dat het duale stelsel: de scheiding tussen politiek (gekozen volksvertegenwoordigers) en uitvoering (burgemeester en wethouders) duidelijk tot uitdrukking zou komen. Tegelijk moest het wel eenheid blijven uitstralen. Er is ook een geheel nieuwe publieke tribune ontworpen met meer capaciteit.

De typische kenmerken van Aalsmeer: de watersport en de bloemen en planten komen elk terug in het ontwerp. De watersport door de keuze voor wit/ hout op een blauwe vloer en de bloemen en planten via een grote Greenwall. In de vloer is het wapen van Aalsmeer teruggekomen zoals dat in de oude zaal ook aanwezig was.

De nieuwe zaal is een technisch hoogstandje waarbij het doel was de enorme hoeveelheid techniek zo subtiel mogelijk aanwezig te laten zijn met respect voor de monumentale sfeer van de zaal. De donkere wanden bijvoorbeeld aan de kopse kanten van de zaal, zijn geheel opgebouwd uit akoestische panelen, en brengen tegelijk meer ruimtelijkheid zoals dat ook in het allereerste kleurplan ooit was bedacht. Verder zijn de bestaande verlichtingsarmaturen geheel gerenoveerd en voorzien van dim bare LED verlichting die gekoppeld is aan de aan AV installatie.

Met deze zaal is Aalsmeer klaar voor de toekomst.